Komende projecten
Foto: Peter Verheij
Projecten
Project XXVI: voorjaar 2025
Humaniora
Doe mee aan ons unieke koorproject Humaniora. Hierin verkennen we de diepgaande vraag: wat betekent het om mens te zijn in een veranderende wereld?
We brengen het prachtige Earthrise (première) voor 40 stemmen van Alec Roth ten gehore en Lumen Mundi van Martin de Ruiter, voor koor, bandoneon en samples.
Concerten
- 7 februari 2025, 20:15u
Grote Kerk, Beekstraat 1A, Epe - 8 februari 2025, 20:15u
Hofkerk, Linaeushof 941, Amsterdam - 9 februari 2025, 15:00u
Stadsklooster, Kanaalstraat 198, Utrecht
m.m.v. Martin de Ruiter, bandoneon
Het koorproject
In het project Humaniora verkennen we de vraag wat het betekent om mens te zijn in een steeds technologischer wereld. De term ‘humaniora’, afkomstig uit het Latijn en vertaald als ‘menselijker’, verwijst naar de geesteswetenschappen – de studie van de menselijke cultuur, ervaringen en creaties, zoals literatuur, filosofie, kunst, en muziek.
In het verleden stond wetenschap naast religie, maar vandaag de dag lijkt religie naar de achtergrond te verdwijnen, terwijl de behoefte eraan nog steeds aanwezig is. De toenemende invloed van technologie, zoals kunstmatige intelligentie, verwijdert ons misschien steeds verder van ons mens-zijn, een thema dat door dit project wordt onderzocht.
De composities van Roth en De Ruiter belichten elk een andere dimensie van deze menselijke zoektocht. Beide werken roepen vragen op over de menselijke identiteit en onze plaats in een steeds veranderende wereld.
Lumen Mundi (2025), Martin de Ruiter
In Lumen Mundi reflecteert bandoneonist en componist Martin de Ruiter op de spanning tussen technologie en de menselijke emotie. Het werk, voor het Luna Kamerkoor herschreven vanuit zijn eerdere compositie Minotauro Tango, is een samensmelting voor achtstemmig koor, bandoneon en elektronische samples. Daarbij staat de bandoneon – een fysiek en expressief instrument – symbool voor de tastbare menselijke aanwezigheid te midden van digitale vervreemding. De tekst van Erasmus en de apocalyptische thematiek voeren de luisteraar mee naar een verlichte wereld, met de tango als muzikale leidraad.
Earthrise (2010), Alec Roth
Earthrise, door Alec Roth geschreven in opdracht van het koor Ex Cathedra uit Birmingham, is een koorwerk voor 40 stemmen dat de kwetsbaarheid van de aarde en de menselijke verbondenheid met de planeet centraal stelt. Geïnspireerd door de iconische foto van de opkomende aarde, genomen door de astronauten van Apollo 8, roept dit werk op tot een hernieuwde waardering voor onze planeet. Het libretto reflecteert op de relatie tussen de mens en de aarde, geïnspireerd door bijbelse visioenen en de ecologische waarschuwingen van wetenschapper James Lovelock. Roth benadrukt de noodzaak om met zorg en verantwoordelijkheid om te gaan met de aarde, en zet de luisteraar aan tot bezinning over de menselijke impact op het milieu.
Muziekfragmenten
- Martin de Ruiter
- Lumen Mundi:
Project XXVII: najaar 2025
Grandeur
Concerten op 19, 20 en 21 september 2025
Pierre Vilette, Hymne a la Vièrge
Erik Jan Eradus, Improvisatie
Alfred Desenclos, Requiem
Jehan Alain, Pièces pour chœur
m.m.v. Erik Jan Eradus, orgel
Project XXVIII: 2026
Sexy Sax
Concerten 6, 7 en 8 februari 2026
James Whitbourn, Requiem Canticorum, voor koor en saxofoon
Arvo Pärt, Magnificat, met saxofoonimprovisatie
Stef Connor, O splendidissima gemma voor vrouwenkoor en saxofoon
Cristobal de Morales, Parce Mihi Domine, voor koor en saxofoon
m.m.v. Jos Baggermans, sopraansaxofoon